Veilig werken op hoogte

Elk jaar gebeuren er onnodig veel ongelukken tijdens de uitvoering van werkzaamheden. De meeste risico’s lopen werknemers in de bouw- en industriesector. Dit zijn voornamelijk ongelukken met gevaarlijke stoffen of een val van hoogte tijdens de uitvoering van het werk. Een goede valbeveiliging kan de meeste ongevallen voorkomen, maar veelal worden de beschikbare valbeschermingsmiddelen niet gebruikt of wordt het op de verkeerde manier toegepast. Het is wettelijk verplicht dat er de juiste manier van valbescherming wordt toegepast bij werken op hoogte. Almeers Keurings Specialist kan uw valbescherming inspecteren om de veiligheid van uw werknemers te waarborgen, maar wij kunnen ook onze expertise inzetten om u te helpen aan een goedgekeurde EHBO-tas of -koffer wanneer een situatie er om vraagt.

Hiërarchie voor veilig werken op hoogte

Om veilig op hoogte te kunnen werken, moet risicovol werk eerst vermeden worden. Is er geen ontkomen aan? Dan moet een val zoveel mogelijk voorkomen worden, door de volgende hiërarchie te volgen:

 

  • Vermijden: vermijd risicovol werk, bijvoorbeeld niet werken op hoogte.
  • Voorkomen: vaststellen van de risico’s en het nemen van maatregelen.
  • Verminderen: maatregelen om de gevolgen van een val te verminderen.

Verschillende soorten valbescherming

Er zijn twee soorten valbescherming, collectieve valbescherming en persoonlijke valbescherming:

    Persoonlijke valbescherming:

    Een persoonlijk valbeschermingssysteem kan bestaan uit een full-body harnas met een dorsal en/of valbeschermingspunt, een vanglijn met valdemper (of valstopblok), karabiners (of automatische haken) en ankerstroppen.

    Collectieve valbescherming:

    Bij collectieve valbeschermingssystemen kunt u denken aan permanente installaties (staalkabels / rails), dakrandbeveiliging, steigers & (kooi)ladders, hoogwerkers en ladderwagens.

    Met een certificering kunt u achterhalen of uw valbescherming geschikt is. Dit kan men herkennen aan een label of inscriptie op elk los item. Hierop staan o.a. de EN-norm, ID-nummer van Notified Body en een CE-merk vermeld.

    Tips om veilig te werken

    Hoe groot is de vrije val-ruimte?
    Kies je voor een vanglijn met vangdemper, dan moet je rekening houden met voldoende afstand tot de grond. Stel, een persoon is twee meter lang, de vangdemper heeft een lengte van 1 ,5 meter en de vanglijn is twee meter lang, dan moet de afstand van het ankerpunt tot de grond minimaal 5,5 meter zijn.

    Waar is het ankerpunt?
    Zorg dat het ankerpunt recht boven de gebruiker hangt. Dan is er namelijk sprake van een laag risico. Gevaarlijker zijn ankerpunten ter hoogte van de D-ring of ter hoogte van de voeten.

    Wat is de hoek tussen gebruiker en ankerpunt?
    Des te groter de hoek, des te krachtiger is het slingereffect. Zorg dat het ankerpunt zoveel mogelijk boven de gebruiker hangt en dat de hoek zo klein mogelijk is.

    Wat is de levensduur?
    Zorg dat je de valbeveiliging goed onderhoudt. Bij jaarlijkse goedkeuring gaat textiel tien jaar mee en mechanische valbeveiliging ook tien jaar.

    Weet je wat er nodig is?
    Vraag een leverancier om advies bij het kiezen van valbeveiliging. De leverancier ziet jou immers graag onbeschadigd terugkomen.

    Verschillende leveranciers?
    Wij adviseren om alles zoveel mogelijk van hetzelfde merk te gebruiken. Het is niet verboden om verschillende merken door elkaar te gebruiken, maar het is niet de norm.

    Werk veilig en denk na over je eigen veiligheid